Gå videre til hovedindholdet

Hobnobs / Havresmåkager med chokolade




En af mine kolleger var for nylig så ubetænksom venlig at forklare mig, at både Digestive-kiks og Hobnobs slet ikke er kiks, men SMÅKAGER. Han uddybede venligt, at det var bare var et snedigt marketingstrick at kalde disse små herligheder for kiks, at stille dem på samme hylde som almindelige kiks og at fremhæve deres indehold af groft mel og havre, for at småbørns-forældre (såsom yours truly) og folk med fordøjelsesproblemer hiver dem ned fra hylderne i den tro, at de på et eller andet niveau er sunde. 

Jeg vidste, det jo egentlig godt, men man kan jo godt komme til at "glemme" den slags, når ulvetimen raser, og børnene trænger til noget til den lille sult. Men at der virkelig ER tale om små kager og ikke grove kiks, går for alvor op for én, når man kaster sig ud i selv at bage hobnobs/digestive. De er såre simple at fremstille, men det kræver både ret massive mængder smør og brun farin at få dem til at smage hen i nærheden af originalen. Så hvorfor ikke tone rent flag ved at smørre dem ind i lidt chokolade også? Så er man ihvertfald mindre i tvivl om, at vi er ude i en småkage her.

Opskriften her giver små lækre kager, der smager som en blanding af digestives og hobnobs og er hurtige og nemme at lave. 

Hobnobs (12-15 stk)
100 g hvedemel + ekstra til udrulning
75 g fuldkornshvedemel
150 g havregryn
100 g brun farin
½ tsk natron
½ tsk bagepulver
Et nip fint salt
150 g smør
2-3 spsk mælk
100 g chokolade (jeg brugte mørk chokolade)

Start med at blende havregrynene til groft mel. Bland almindeligt og groft hvedemel samt havremel med farin,  salt, natron og bagepulver i en skål. Skær smørret i mindre stykker, og smuldr det i melet til det ligner groft rasp. Saml dejen med lidt kold mælk. Dejen må gerne være noget klæg. Rul den til en kugle, pak den ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i15- 20 min.

Tænd ovnen på 175 grader varmluft.

Rul dejen ud på en meldrysset flade til den er ca ½ cm tyk. Udstik cirkler på ca. 6 cm i diameter (jeg brugte et almindeligt vandglas til udstikning). Saml den overskydende dej og rul den ud igen. Forstsæt til der ikke er mere dej. 

Kom kagerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og bag dem midt i ovnen i 12-15 min. til de er gyldne i kanten. De må ikke blive for mørke.

Lad kagerne afkøle helt. Smelt chokoladen over et vandbad og pensl den på bagsiden af kagerne. Lad chokoladen størkne helt, inden kagerne serveres.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)