Gå videre til hovedindholdet

Bibimbap: Koreansk comfort food



Da min mand og jeg var i Sverige i efterårsferien (oh, those were the days!), spiste vi bl.a. på en rigtig fin, lille sushi restaurant, der lå lige om hjørnet fra vores hotel. Netop som vi var ved at bestille vores mad, fik manden, der sad ved bordet ved siden af os, serveret en stor skålfuld grøntsager og kød med et perfekt spejlet spejlæg ovenpå, og jeg fik mulighed for at udtale ordene: "I'll have what he's having" (bare på dansk/svensk självklart).

Det, han fik, viste sig at være retten bibimbap. Og, nej, det er ikke et navn, jeg bare finder på. Det hedder retten ægte, og det skulle efter sigende betyde "blandede ris". Retten stammer fra Korea og kan vel nærmest kaldes det koreanske svar på biksemad, som man kan lave, når man skal have ryddet op i grøntsagsskuffen. Retten falder i høj grad også ind under kategorien comfort food med dens nærende og varmende blanding af grøntsager, ris, kød og æg. Jeg lavede retten, da vi kom hjem, og den var både nem at lave OG et stort hit hos store såvel som små. 

Bibimbap (4 pers.)
400 g. hakket oksekød
2 fed knust/finthakket hvidløg
Lidt smagsneutral olie
1 spsk soyasauce
1 spsk sesamolie
1 spsk sukker
Salt og peber

1 broccoli
2 gulerødder
½ agurk
Et par håndfulde bønnespirer
2 fed knust/finthakket hvidløg
Lidt smagsneutral olie

4 æg
Lidt smør eller smagsneutral olie

2½ dl basmati-ris

Herudover:
Soya
Chilisauce

Kog risen efter anbefalingerne på pakken (jeg plejer at hælde 2½ dl. skyllet ris i 6 dl. kold, saltet vand i en gryde, lade det koge op og derefter simre 15 min. under låg, slukke for varmen og lade risen stå og trække under låg til resten af maden er klar).

Rens/skræl broccoli og gulerødder og skær i mundrette bidder. Varm lidt olie i en pande og steg hvidløg ved middelvarme et par minutter. Kom herefter gulerødder og broccoli i panden og steg for middelhøj varme til grøntsagerne er gennemvarmede, men stadig ret faste. Kom i en skål og stil til side.

Skær agurken i mundrette bidder, kom i en skål og stil til stede. 

Varm igen lidt olie i panden og steg hvidløg et par minutter heri. Kom så kødet i og brun det over relativt høj varme (kød skal stege, ikke koge, har jeg lært). Når al kødet er brunet kommes de øvrige ingredienser i (soya, sesamolie og lidt sukker) og der steges videre 1-2 minutter. Smag til med salt og peber. Tag kødet af varmen og stil til side.

Steg fire spejlæg. Hvis man vil have en blød blomme, kan man stege æggene lidt hårdt og så undlade at vende dem og tage dem af så snart al æggehviden er stivnet.

Anret i fire skåle: Først grøntsager, inkl. bønnespirer, så ris, dernæst kød og til sidst spejlægget. Server straks med soya og chilisauce.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Okonomiyaki / Japanske pandekager med spidskål og gulerødder

Jeg ved snart ikke, hvad jeg skal skrive her på bloggen for tiden. Her på vores lille stikvej, hvorfra min verden går, er der solskin, der er stille - når der ikke lige er børn, der leger i haverne - og på trods af nattefrosten er der forårsblomster, der titter frem rundt omkring. Det står i fuldstændig og virkelig mærkelig kontrast til den krise, der foregår lige nu rundt omkring i hele verden. Og de dramaer på liv og død, som må være endnu mere aktuelle end normalt på alverdens sygehuse. Også Skejby Sygehus, der ligger bare et par kilometer fra, hvor vi bor, og som jeg kan kigge over på på min daglige gåtur.  Så hvad gør man?? Jeg ved det ikke. Jeg ved bare, at jeg bliver hjemme og holder afstand og vasker mine hænder og og prøver at holde humøret oppe og venter og håber og tror på det bedste. Og fodrer min familie, for hvad kan man ellers gøre? Dagens opskrift er på okonomiyaki (åh, det er et dejligt ord at sige), der er en form for japanske madpandekager, som i al si

Broccoli-salat med peanuts og tranebær - og en boganbefaling

Broccolisalat er måske ikke specielt julet, men det er ikke desto mindre en helt fantastisk salat, der passer rigtig fint til mange forskellige jule-retter. Faktisk synes jeg, det er så god en salat, at den kan udgøre et helt måltid i sig selv. Normalt laves den med solsikkekerner og rosiner, hvilket smager rigtig godt, men jeg synes, salaten bliver endnu bedre - og måske også lidt mere julet - med peanuts og tranebær. Og så har jeg læst en bog igen! Oh yes. Denne gang er det bogen "Euphoria" af Lily King. Historien foregår hovedsageligt i 1933, hvor man følger de tre antropologer Nell, Bankson og Fen (figurer der er løseligt baseret på real- life antropologerne Margaret Mead, Gregory Bateson og Reo Fortune) på deres årelange feltarbejde blandt forskellige stammer i Ny Guinea. Nell er en kontroversiel og berømt amerikansk antropolog, og Fen hendes opfarende ægtemand, som misunder hende hendes store succes. De to får selskab af englænderen Bankson, der hurtigt b

Forårstærte med asparges, små kartofler og brie

Dette er officielt min nye yndlings forårstærte! Den er fuld af gode sager som asparges, små kartofler og pinjekerner og har en dejlig grov og sprød fuldkornsbund, men det er ikke (kun) det, der gør den så vidunderlig. Hemmeligheden er brie! Skøn, fed, smagfuld brie, der gemmer sig nede i tærten og bare får det hele til at gå op i en højere enhed. Man kommer tit alle mulige andre former for oste i eller ovenpå en tærte - hytteost, revet ost eller feta for eksempel - men  brie, som jeg ellers elsker, har jeg ikke prøvet i en tærte før. Efter at have prøvet det, kan jeg kun give det min allervarmeste anbefaling. It really ties the pie together, som de ville have sagt i The Big Lebowski. Tærten passer desuden bare så fint på påskefrokost-buffet-bordet. Den smager godt både nybagt (selvfølgelig), men også kold eller gen-opvarmet dagen derpå, så der er ingen madspild her. It's all good:-) Forårstærte med asparges, små kartofler og brie (6 pers)